Komosa ryżowa jest jedną z roślin, które uprawia się najdłużej na całym świecie. Pochodzi z Ameryki Południowej i z racji na swoje niezwykłe właściwości i nasycenie całą gamą substancji odżywczych, witamin i minerałów, nazywana jest też matką wszystkich zbóż (chociaż tak naprawdę nie jest zbożem!), Złotem Inków czy Złotym Ziarnem. My znamy ją pod określeniem ryżu peruwiańskiego i quinoi.
Jakie właściwości ma komosa ryżowa?
Przegląd wszystkich pozytywnych wartości, jakie do zdrowia człowieka wnosi komosa ryżowa potrafi zaskoczyć!
Dlaczego warto ją spożywać?
- Jest bezcennym źródłem białka, które znajduje się w jej nasionach. Z racji na jego ilość i nasycenia niezbędnymi aminokwasami stanowi częsty wybór wegetarian, szukających alternatywy dla biała odzwierzęcego
- Zawiera dużo flawonoidów o właściwościach chroniących przed stanami zapalnymi i nowotworowymi. Ma wybitne zalety antyoksydacyjne.
- W jej skład wchodzi saponina o znaczeniu antybakteryjnym i przeciwzapalnym (uwaga: saponiny jest naprawdę dużo, dlatego żeby nie przesadzić z jej ilością, należy przed gotowaniem dokładnie opłukać nasiona. Minusem saponiny jest zmniejszanie krzepliwości krwi)
- Ma niski indeks glikemiczny więc można ją podawać diabetykom
- Jest bazą licznych, dobrych dla człowieka kwasów nienasyconych z grupy Omega 3
- Zawiera żelazo, magnes, potas, wapń, mangan i miedź
- Nie ma w sobie glutenu, dlatego świetnie sprawdzi się podawana osobom chorującym na celiaklię
Dodatkowo jest źródłem mikro i makroelementów i ma działanie przeciwwirusowe, antygrzybiczne i stymulujące układ odpornościowy i krążeniowy człowieka.